Svíčková amb knedlíky

svickova

Doncs ahir tocava un aniversari familiar i vam decidir aventurar-nos en un dels clàssics de la cuina txeca; el svícková (pronunciat “svitxcova”) acompanyat dels també més que clàssics knedlíky (o Bömische Knödeln, en alemany, fent esmena de la regió d’on són originaris, la Bohèmia). La recepta no és massa complicada i bàsicament requereix una mica de temps de cocció, ja que el truc està en coure la carn lentament per tal que la salsa (protagonista del plat) vagi agafant tots els sabors i matisos que la caracteritzen.

Ingredients per a quatre persones:

1 tall rodó de vedella d’uns 750 grams

Vegetals per fer brou: 1 pastanaga gran, 1 xirivia, 1 arrel d’api, 1/2 arrel de julivert (si no en trobeu, en podeu prescindir), 1 ceba, 4 grans de pebre negre, 4 grans de pebre de Jamaica, una mica de farigola, 2 fulles de lleuré

1 cullerada de mostassa de Dijon (opcional)

350 ml de brou de carn

1 rajolí de llimona

1 got de crema de llet

melmelada de nabius

1 cullerada de farina

sucre al gust

Salpebrem el tall rodó, i treiem el greix que pugui tenir a la superfície. Posem el tall en una cassola fonda amb oli calent, li donem la volta fins que s’hagi daurat per tots els costats. Reservem i aboquem les verdures, ratllades o trossejades. Les cuinem amb cura, remenant fins que estiguin ben daurades.  Afegim de nou el tall rodó i cobrim amb el brou. En un recipient amb reixeta (per exemple les típiques boles per a  fer te, si no teniu res millor) hi dipositem el pebre de Jamaica, el pebre negre i el lleuré. La idea és que sigui fàcil d’apartar després, quan triturem la salsa. Deixem fer una hora, girant el tall a mitja cocció. Un cop estigui fet, enretirem la carn i passem les verdures pel túrmix (recordeu d’haver apartat el lleuré i el pebre!), Afegim una cullerada de mostassa, el sucre i la crema de llet barrejada amb la farina, barregem de nou. Tornem a col·locar al foc, tot remenant fins que espessi. Afegim un raig de llimona i remenem de nou. Tastem. Ha de tenir un punt dolç però no excessiu.

kedliky
Nedlíky acabats de fer. N’hi ha, com dic, moltes varietats, però aquests, sosa de mi, són els únics que m’agraden

Pels Knedlíky:

500 gr de farina

1 ou

150 ml aigua

1 sobret de llevat de forner

una mica de sal

Els knedlíky són bàsicament una mena de pa bullit que s’utilitza per a acompanyar tota mena de carns. Els trobareu en mil i una variacions per tot centre Europa; són també típics de la cuina alemanya i austríaca. Per a preparar-los simplement barregem tots els ingredients i amassem bé fins que ens quedi una massa uniforme, com si féssim pa. Deixem reposar en un lloc càlid fins que dobli el volum o a la nevera tota la nit. Un cop llevat fem dos cilindres gruixuts i ho aboquem amb cura en un cassó amb aigua bullent durant uns 20/25 minuts. A mitja cocció els rotem. Un cop fets, els traiem de l’aigua amb molta cura i els posem en un plat. Encara calents i amb un fil de cosir (amb ganivet diuen que no va bé perquè s’enganxen), tallem rodanxes d’un centímetre de gruix. Són perfectes acabats de fer, però es poden tornar a escalfar al vapor (mai al microones o us quedaran com a pedres). Els podeu conservar a la nevera ben tapats amb paper film.

Per a servir el svícková talleu la carn a rodanxes no gaire gruixudes. Amb un parell per cap hi ha més que suficient. Disposeu el plat acompanyat de melmelada de nabius, una rondanxa de llimona i els knedlíky  És plat únic, no sigueu temeraris.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s