Pa de sègol

DSCN1778

Amb la massa mare que us hem explicat a l’anterior post es poden fer moltes coses; pans, pizzes… L’ús de la massa mare presenta molts avantatges; d’una banda, està clar, el fet d’utilitzar un producte cent per cent natural, però també el fet que presenta una capacitat de conservació més elevada que la d’altra mena de llevats. Aquí a casa encara som uns principiants a l’hora de fer pans i aquests que apareixen a les imatges són el resultat (encara en procés de millora) de molts d’altres, cadascun una mica millor que l’anterior, però tots cruspits amb la devoció del producte que has fet tu mateix amb les teves pròpies mans.

La recepta que proposem és molt senzilla de realitzar i no requereix amassat. La veritat és que quan un s’hi posa és impossible no voler-ne fer un rere l’altre.. 🙂

DSCN1755

En un bol gran posarem tres cullerades generoses de massa mare, 400 grams de farina de sègol i 200 grams de farina de blat (de força). Afegim 4 cullerades petites de comí mòlt (sense remordiments) i una de sal. A nosaltres ens agrada afegir-hi també una culleradeta de comí sencer, però podeu deixar anar la vostra creativitat i afegir-hi altres tipus de cereals, llavors o fruits secs.

Finalment, afegim 400 grams d’aigua i barregem. Quan la barreja s’hagi transformat en una massa més o menys aglutinada cobrim el bol amb paper film per tal que no hi entri l’aire i deixem reposar entre vuit i dotze hores en un lloc càlid, fins que hagi doblat el seu volum. Hem de tenir present que la velocitat de creixement de la massa mare és molt més lenta que la dels llevats convencionals, per això podem aprofitar la nit i preparar-ho al vespre i coure’l al matí següent o a la inversa.

Encendrem el forn a 250 graus i hi introduirem una safata de fornejar amb tapa (nosaltres fem servir d’aquestes típiques de vidre), que anirà agafant temperatura dins el forn. Ho deixarem escalfar durant quinze minuts. Un cop transcorregut aquest temps traurem la safata del forn i espolsarem amb una mica de farina. Acte seguit hi introduirem la massa amb cura i, per no cremar-nos, amb l’ajuda d’una espàtula li acabarem de donar forma. Tapem el recipient i l’introduïm de nou dins el forn. Deixem coure tapat durant quinze minuts. Després enretirem la tapa i deixem coure 45 minuts més a 200 graus. Un cop cuit el deixem refredar fora del recipient sobre una reixeta metàl·lica.

I ja el teniu 🙂

11004587_10204585328727865_6562567462790043645_o

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s